یادگار کهن

معمولا زمانی که افراد قصد خرید لپ تاپ را دارند به فاکتورهای زیادی دقت می کنند که یکی از مهمترین آن ها انتخاب پردازنده یا CPU است. اگر شما اهل تکنولوژی

بررسی انواع cpu لپ تاپ ها

معمولا زمانی که افراد قصد خرید لپ تاپ را دارند به فاکتورهای زیادی دقت می کنند که یکی از مهمترین آن ها انتخاب پردازنده یا CPU است. اگر شما اهل تکنولوژی و از دوست داران لپ تاپ هستید احتمالا با این جمله معرف آشنایی دارید که پردازنده مغز کامپیوتر است چرا که دقیقا مانند مغز انسان عمل پردازش داده ها و اطلاعات را انجام می دهد. پس باید دقت کنید که متناسب با انتظار و عملکردی که از سیستم خود دارید و با توجه به این که می خواهید در نهایت چه کاری را با آن انجام دهید، بهترین مدل پردازنده را انتخاب کنید. فرقی نمیکند که شما قصد خرید یک لپ تاپ دانش آموزی، لپ تاپ دانشجویی یا حتی یک لپ تاپ گیمینگ و گرافیکی دارید، بزرگترین چالش برای شما انتخاب CPU مناسب است.

قدرتمندترین شرکت های تولید کننده CPU (پردازنده) برای لپ تاپ

در حال حاضر سه شرکت برای کامپیوترهای شخصی، پردازنده یا CPU تولید می‌کنند. این سه شرکت عبارتند از Intel و AMD و Apple که رقابت بسیار سرسختانه و نفس گیری با هم دارند. در بین این سه شرکت فقط شرکت اپل است که پردازنده های خود را فقط در محصولات اپل به کار می‌برد و غیر از آن در هیچ برندی نمی‌توانید پردازنده اپل را مشاهده کنید. بین این سه شرکت تولید کننده تراشه، رقابت اساسی ین دو شرکت AMD و intel است. هر دو این شرکت ها برای بسیاری از حوزه های تکنولوژی تراشه یا پردازنده تولید می‌کنند و همواره رقیب خود را با تولید محصول جدید به چالش می‌کشند. ولی در این بین ما قصد داریم به معرفی انواع پردازنده اینتل بپردازیم.

 

تعداد هسته و رشته پردازنده

پردازنده های امروزی از چندین هسته ی فیزیکی تشکیل شده اند. یک هسته در واقع مشابه یک واحد پردازشی جداست. به طور کلی تعداد هسته ی بیشتر، بهتر است اما در کار های مختلف، شما تنها می توانید از تعداد محدودی از هسته های CPU بهره مند شوید. برای انجام کار هایی مانند بازی، ادیت ویدئو و… معمولا یک پردازنده 6 یا 8 هسته ای کافی است و در اکثر بازی ها با افزایش تعداد هسته بیش از این، سودی نصیب شما نمی گردد. البته ممکن است در آینده بازی ها به گونه ای توسعه داده شوند که بتوانند از تعداد هسته ی بیشتر، استفاده ی بهینه نمایند. انواع لب تاپ اچ پی دست دوم با پردازنده های قوی در سایت آبیدر استوک فرصتی پیش روی شما هستند.

حافظه کش

کش پردازنده حافظه ای بسیار سریع اما با حجم کم (معمولا چند مگابایت است) که به پردازنده اجازه می دهد به داده هایی که احتمال نیاز به آن ها بالاست، با سرعت بالاتری دسترسی داشته باشد. حافظه ی کش معمولا به سه قسمت تقسیم می شود: سطح ۱، که سریع ترین حافظه است و از نظر فیزیکی به هسته های پردازنده نزدیک تر است، تا سطح ۳ که در مقایسه با دو سطح دیگر سرعت کمتری دارد اما هنوز هم از حافظه ی رم سریع تر است. تقریبا می توانید این مشخصه را نادیده بگیرید چرا که عموما همه ی CPU های جدید به اندازه ی کافی کش دارند.

 

رشته یا Thread

موضوع بعدی رشته یا نخ یا Thread است. رشته در واقع به زبان ساده یک کار یا بخشی از یک کار است که CPU باید انجام دهد. پردازنده در حالت عادی چند صد هزار کار برای انجام دارد و می تواند تعدادی از آن ها را به صورت موازی و هم زمان انجام دهد. این تعداد برابر با تعداد رشته های CPU می باشد. در برخی از CPU های قدیمی تر، هر هسته معادل یک رشته بود اما معمولا در پردازنده های امروزی تعداد رشته ها دو برابر تعداد هسته هاست. مثلا یک CPU شش هسته ای 12 رشته دارد. شرکت اینتل این تکنولوژی را هایپر تردینگ (Hyper-Threading) می نامد. پیشنهاد می شود برای کارهای  معمولی حداقل پردازنده ای که می خرید. چهار رشته داشته باشد.

همچنین در نظر داشته باشید که یک CPU دو هسته ای مجهز به تکنولوژی هایپر تردینگ اندکی از یک CPU چهار هسته ای چهار رشته ای ضعیف تر است (در صورتی که سایر شرایط و ویژگی ها یکسان باشد)

 

گرافیک مجتمع

لپ تاپ های گیمینگ و ورک استیشن ها برای انجام رندرینگ دو بعدی و سه بعدی، به پردازنده ی گرافیکی مجزا یا اختصاصی (GPU) مجهز هستند اما لپ تاپ هایی که برای کار های روزمره و دفتری مورد استفاده قرار می گیرند به پردازش های گرافیکی سنگین نیازی ندارند، به همین دلیل به جای پردازنده ی گرافیکی مجزا در این دستگاه ها از پردازنده ی گرافیکی مجتمع (IGP) استفاده می کنند. IGP در واقع بخشی از CPU است و توانایی اجرای بازی های سنگین را ندارد. IGP ها بر خلاف پردازنده های گرافیکی مجزا، حافظه ی گرافیکی ندارند و از حافظه ی رم استفاده می کنند،

به همین دلیل سرعت رم بر روی عملکرد آن ها تاثیر گذار است. با استفاده از گرافیک مجتمع تنها می توانید بازی های قدیمی و سبک را اجرا کنید به همین دلیل است که لپ تاپ های گیمینگ همگی به پردازنده گرافیکی مجزا مجهز هستند. معمولا شرکت اینتل برای مشخص کردن قدرت پردازنده ی گرافیکی مجتمع، در پایان نام پردازنده های لپ تاپی از حروف G1 تا G7 استفاده می کند.

 

Xeon E: فقط برای ایستگاه کاری

خوب برای: مهندسی، تحقیق و پویانمایی حرفه‌ای

بد برای: عمر باطری بسیار کم، وزن زیاد و هزینه زیاد

برای لپ‌تاپ‌های بسیار قدرتمند ایستگاه کاری، اینتل سری Xeon E3 را ارائه کرده است. لپ‌تاپ‌هایی با این پردازنده توانایی پردازش اطلاعات بالایی دارند و برای پویانمایی سه‌بعدی و شبیه‌سازی‌های نرم‌افزاری و حتی تحقیقات پزشکی و مهندسی بسیار کارآمد هستند.TDP پردازنده‌های Xeon E3 ا۴۵ وات است. این پردازنده چهار هسته دارد و از هایپر تردینگ و توربو بوست نیز پشتیبانی می‌کند. این لپ‌تاپ‌ها قیمت بسیار زیاد و شارژ دهی باطری بسیار کمی دارند.

آخرین نسل پردازنده‌های Xeon که از معماری کبی لیک استفاده می‌کند، E3-1535M v6 و E3-1505M هستند. برخلاف حالت عادی، در اینجا v6 به نسل هفتم و V5 به نسل ششم (اسکای لیک) اشاره می‌کند. این لپ‌تاپ‌ها برای کارهای حرفه‌ای ساخته‌شده‌اند و تمامی پردازنده‌های سری Xeon از vPro برخوردار هستند.

 

سری HQ و HK: چهار هسته، عملکرد بالا

خوب برای: بازی، طراحی‌های حرفه‌ای، کاربران حرفه‌ای

بد برای: حمل‌ونقل، قیمت زیاد، شارژ دهی باتری کم

اگر شما کاربر حرفه‌ای یا گیمر هستید، پردازنده‌های سری HQ بهتری انتخاب برای شما خواهند بود. پردازنده‌های سری HQ دارای چهار هسته هستند؛ درحالی‌که سری U و Y دارای دو هسته هستند. با استفاده از قابلیت هایپر تردینگ تعداد هسته‌های پردازشی به هشت عدد (مجازی) می‌رسد.TDP پردازنده‌های HQ ۴۵ وات است که باعث می‌شود عمر باتری لپ‌تاپ‌ها کاهش یابد یا از باطری‌های بسیار بزرگ در این لپ‌تاپ‌ها استفاده شود. به دلیل تولید حرارت بیشتر این پردازنده‌ها نسبت به سری U، شما نمی‌توانید این پردازنده‌ها را در لپ‌تاپ‌های فوق باریک و فوق سبک بیابید.

یکی از کوچک‌ترین لپ‌تاپ‌ها با پردازنده HQ لنوو Thinkpad T460p است که از صفحه‌نمایش ۱۴ اینچ بهره می‌برد و وزن آن حدود ۱.۷ کیلوگرم است. با توجه به باطری ۳ سلولی، این لپ‌تاپ شارژ دهی باتری بسیار پایینی دارد و زمان دقیق آن ۳ ساعت و ۱۸ دقیقه است که اگر از باتری ۶ سلولی استفاده شود، این زمان به ۹ ساعت و ۵۷ دقیقه افزایش پیدا می‌کند.

پردازنده‌های سری HK دقیقا همانند سری HQ هستند؛ با این تفاوت که قابلیت اورکلاک در آن‌ها وجود دارد و ضریب مالتی پر در این پردازنده‌ها باز است. اینتل سری جدید پردازنده‌های HQ و HK خود را در ژانویه سال ۲۰۱۷ ارائه کرد؛ اما هنوز بیشتر لپ‌تاپ‌های موجود در بازار از نسل قبلی یا اسکای لیک استفاده می‌کنند. انتظار می‌رود از اواخر سه‌ماهه اول سال ۲۰۱۷، این پردازنده‌ها با نسل جدید جایگزین شوند.

 

سری U: کارهای روزمره

خوب برای: کارهای روزمره، مشاهده محتوی، شارژ دهی باطری زیاد

بد برای: بازی، پویانمایی حرفه‌ای

اگر به دنبال تجربه معمولی و روزمره از لپ‌تاپ هستید و به شارژ دهی بالای لپ‌تاپ اهمیت ویژه‌ای می‌دهید، پردازنده اینتل سری U برای شما ساخته‌شده است. برای استفاده روزمره پردازنده سری Core i5 U همانند Core i5-7200U بسیار مناسب است، این پردازنده برای وبگردی و یا ویرایش متون بسیار کارآمد است.

بیشتر پردازنده‌های سری U دارای TDP ا۱۵ وات هستند که بین عملکرد و شارژ دهی باتری تعادل برقرار کرده است؛ اما برای خنک شدن به یک فن نیاز دارد. تعداد کمی پردازنده سری U با TDP ا۲۸ وات وجود دارد. با توجه به باتری بزرگ و صفحه‌نمایش با بازدهی بالا، لپ‌تاپ‌های سری U می‌توانند تا بیش از ۱۰ ساعت شارژ دهی باتری داشته باشند و برخی از انواع بالا رده‌ی آن‌ها تا ۲۰ ساعت شارژ دهی باتری دارند.

اینتل در ژانویه سال ۲۰۱۷ نسل هفتم از پردازنده‌های سری U را با قابلیت vPro معرفی کرد، لپ‌تاپ‌هایی همانند لنوو Thinkpad و سری Latitude از دل با این پردازنده‌های جدید طی چند ماه آینده به بازار عرضه می‌شوند. برخی از پردازنده‌های سری U اینتل با کارت گرافیک مجتمع Iris Plus 640 یا 650 استفاده می‌کنند. عملکرد Iris plus از اینتل HD 620 بهتر است.

 

سری Y و Core m: طراحی بدون فن، عملکرد متوسط

خوب برای: استفاده روزمره، طراحی بدون فن، کارهای سبک

بد برای: شارژ دهی باطری، قدرت محاسباتی متوسط

زمانی که قصد خرید لپ‌تاپی با سری پردازنده Y دارید با Core i5 یا Core i7 و یا با Core m3/m5/m7 روبه‌رو خواهید شد. پردازنده‌های سری Y از TDP بسیار پایین ۴.۵ وات بهره می‌برند که این توان پردازشی پایین به سازنده‌ها اجازه می‌دهد این لپ‌تاپ‌ها را بدون فن و بسیار باریک تولید کنند. متاسفانه بیشتر این لپ‌تاپ‌ها از باطری‌هایی با ظرفیت بسیار پایین و صفحه‌نمایش‌هایی با مصرف برق زیاد استفاده می‌کنند که درنهایت باعث می‌شود که زمان شارژ دهی این لپ‌تاپ‌ها در مقایسه با سری U بسیار کم باشد.

برای مثال ایسر Spin 7 از پردازنده Core i7-7y75 استفاده می‌کند و باتری آن فقط ۶ ساعت و ۵۳ دقیقه شارژدهی دارد و نمره‌ی عملکرد آن در وب‌سایت گیک بنچ ۵۷۷۷ است. درحالی‌که اچ پی مدل Spectre x360 با پردازنده مدل Corei7-7600 با جرم مشابه لپ‌تاپ ایسر ۱۰ ساعت شارژدهی دارد و نمره‌ی عملکرد آن در Geekbenchا ۸۱۴۷ است. Spin 7 ا ۰.۲ اینچ از اچ‌پی Spectre x360 باریک‌تر است، اما لپ‌تاپ‌های فوق باریکی با پردازنده سری U وجود دارد، همانند ایسوس ZenBook 3 باضخامت ۰.۴۷ اینچ و اچ پی Specte باضخامت ۰.۴۱ اینچ. آبیدر استوک بهترین سایت خرید و فروش لپ تاپ استوک برای شما سخت‌پسندان است.

+ نوشته شده در  سه شنبه 4 مرداد 1401ساعت 1:49  توسط فری2  بازدید 11653 برچسب ها: